День Святого Духа


ГлавнаяТриодьСедмица 1 по Пятидесятнице

Вечерня и ПовечериеУтреняЛитургия

День Святого Духа


На Полунощнице

По 1-м Трисвятом глаголем тропарь праздника. По 2-М трисвятом глаголем кондак праздника. Господи помилуй, 12. И отпуст. Молитвы же за упокой не глаголем.

На Утрени,

на Бог Господь: тропарь праздника трижды.

По 1-м стихословии, седален, глас 4.
Подобен: У
дивися Иосиф:

Попразднственный вернии, и конечный праздник празднуим светло, сей есть Пятдесятница, обещания исполнение и предложения: в сей бо огнь Утешителев сниде на землю, яко в виде язык, и ученики просвети, и сия неботаинники показа. Свет прииде Утешителя, и мир просвети. [Дважды.]

По 2-й кафисме седален, глас 8, подобен тойже:

Духа источник пришед на землю, во огненныя реки разделяяся мысленно, апостолы орошаше просвещая: и бысть им облак орошаяй огнь, просвещаяй тех, и одождяяй пламень, имиже мы прияхом благодать, огнем же и водою. Свет прииде Утешителя, и мир просвети. [Дважды.]

Таже оба канона праздника: 7-го гласа, со ирмосом на 8: и 4-го гласа, со ирмосом на 6. Катавасиа: Божественным покровен: оба лика вкупе.

По 3-й песни, седален, глас 8.
Подобен: П
ремудрости Слова:

Всесвятый Дух, ныне сошед на апостолы видом огненным, ужасом исполни языков собрания: языки бо глаголющих огненными Человеколюбче, свою кийждо беседу слышаше. Темже и чудо неверным, яко пиянство, верным же спасительное воистинну познавашеся. Сего ради славим державу Твою Христе Боже, прегрешений оставления просяще, низпослати богатно рабом Твоим. [Дважды.]

По 6-й песни, кондак и икос, праздника.

Синаксарий в понедельник по Пятдесятнице, сиесть, Святаго Духа.

Стихи: Всякое дыхание прослави Духа Господня:

Имже лукавых духов всуе дерзости.

В сий день, в понедельник Пятдесятницы, Того Всесвятаго и Животворящаго, и Всесильнаго Духа празднуем, единаго от Троицы Бога, единочестна и единосущна и единославна Отцу и Сыну. В сий убо день Пятдесятницы святым апостолом существенне найде, в виде огненных языков, сед на единаго коегождо их в горнице, в нейже бяху пребывающе. Чести же ради ко Всесвятому Духу, и раздельне, и в сей Пятдесятнице узакониша праздновати Ему, иже вся добре разчинивше божественнии отцы. Обещавый бо Спас, прежде страсти, Утешителя пришествие, рек (Иоан. Зач. 52): Полезно есть, да Аз иду, аще бо Аз не иду, Утешитель не приидет. И паки: Егда же приидет Оный, научит вас, и наставит вас на всякую истину. И паки: Умолю Отца, и иного Утешителя послет вам, Духа истины, Иже от Отца исходит. И по страсти же, егда и на небо восходя, рече: Вы же пребудите во Иерусалиме, дондеже облечетеся силою с высоты: посылает Его: пребывающим бо им внегда исполнитися дню Пятдесятницы, об часе третием дне на горнице, внезапу гром с небесе бысть, яко и множеству вселенныя претещи: и в виде огненных язык явися Дух Святый, единому их коемуждо, не токмо дванадесятим, но и седмидесятим. И глаголаху странными языки, сиречь, един кийждо от апостолов, всеми языки языков глаголаше. Не убо своим языком апостолу глаголющу, иноплеменник слышаше, но коегождо языка язык апостол слышаше и глаголаше: отонудуже и собравшимся народом, пиянствовати возмнешася. Не ведый бо кийждо, како апостол особно всеми языки глаголаше, пиянствовати тому непщеваху. Инии же дивляхуся глаголюще: что убо хощет сие быти? бяху же сии от всея земли собрани праздника ради: парфяне, мидяне и еламите, прежде мала от Антиоха пленени бывшии. По Вознесении убо десятим днем минувшим, приходит Дух Святый, и не абие вознестися Христу, да паче теплейшия сотворит ученики ожидающия Его. Глаголют же нецыи: яко на кийждо от дней, един кийждо ангельских чинов, приходя обоженной плоти оной покланяшеся. Девяти убо днем исполншимся, в десятый день Утешитель прииде, примирению бывшу сыном. По пятидесятих же днех от Пасхи, в воспоминание ветхаго закона. Израиль бо отнелиже Чермное море пройде, пятидесятим днем мимошедшим, Десятословие прият. Зри же и знамения: тамо гора, зде горница: тамо огнь, зде языцы огненнии. Вместо же громов и мрака, дыхание зельное зде. В виде убо языков сниде Дух Святый, яко свойственно имети к Живому Слову являет: или и яко апостоли научити и приводити языки, языком имяху. Огненных же, зане Бог огнь поядаяй есть, и очищения ради: Разделяемых же, дарования ради. И якоже иногда един язык ведущих, на многия раздели, и размеси: тако и ныне, ведущих един язык на многия раздели, да соберет от онех языков по концам вселенныя разсеянныя. В праздник же бывает, да множайшим собравшимся, повсюду вещь возгласится, и да иже в Пасхе прилучившиися, и яже о Христе бывшая видевше, чудитися имут. В Пятдесятнице же, зане подобаше в неже время древле закон дан бысть, по немуже и Духа благодати излиятися, якоже и Христос сотвори в законной Пасхе, Свою Пасху совершив, истинную Пасху. Не на уста же седе Дух Святый, но на главах апостолов, владычественное обымая, и большее телесе, и самый ум, от негоже и язык еже глаголати имать. Или яко образ некий глас языком Дух испущает, яко рукополагати апостолы чрез главы, всея поднебесныя учители: рукоположение бо на версе глав бывает. Глас же и огнь, занеже и в Синаи сия быша: яко да явится Тойжде Дух, и тогда и ныне законополагаяй, и вся разчиняяй. Смятеся же множество шумом дыхания, понеже мняху концу быти, елика иудеом Христос о разрушении их провозвести. Якоже огненны, рече: да никтоже телесно что о Дусе Святом смыслит. Пиянством убо осуждаются апостоли: но Петр став и провещав посреде народа, сие обличи, не истиною держимое, Иоилево пророчество в словеси привед, и покори от них яко три тысящи. Утешитель же Дух Святый глаголется, яко утешати и покоити нас могий: вместо бо Христа Сего прияхом, и Онаго Тем имеюще, яко и ходатайствует о нас гласы неизглаголанными к Богу, яко Человеколюбец наш предстояй якоже и Христос: Утешитель бо и Он. Сего ради и иный Утешитель Дух Святый глаголется. Глаголет бо апостол: имамы Утешителя Иисуса к Богу. Иный же речеся, за единосущное: еже бо рещи, иный и иный, о тождесущественных, и купноестественных. А еже ино и ино, о различных вемы естествах. Сей Святый Дух един есть и Отцу и Сыну во всех: темже и соделовает купно с Нима все, и тое самое имущее быти воскресение. И елика хощет, творит: освящает, разделяет, новотворит, спосылает, умудряет, помазует пророки: просто рещи, во всем самовластный есть, всесильный, благий, правый, владычествуяй. Тем вся премудрость, живот, движение, всяко причастный святыни, и всякому животу. Просто, вся имать, елика Отец и Сын, кроме нерождения и рождения, от Отца единаго исходяй. Излиявшуся убо на всякую плоть Духу Святому, мир всякими дарованьми исполнися: и Тем вси языцы к боговедению руководствовашася, и всякий недуг, и всякая язя прогнана бысть. Трегубо же от Христа учеником дан бысть Дух Святый. Прежде страсти не яве зело. По Воскресении дуновением явственнее. Ныне же низпосла Сего существенно: паче же Сам сниде совершенный, просвещаяй и освящаяй их, и тем паки концы вселенныя приводяй, пришествием Святаго Духа. Молитвами святых апостол, Христе Боже наш помилуй нас.

Честнейшую: не поем:

По 9-й песни ексапостиларий праздника дважды: другий единожды.

На хвалитех: Всякое дыхание: поставим стихи 4. И поем стихиры самогласны, глас 2:

Во пророцех восвестил еси нам путь спасения, и во апостолех возсия Спасе наш, благодать Духа Твоего: Ты еси Бог первый, Ты и по сих, и во веки Ты еси Бог наш.

Во дворех Твоих воспою Тя Спаса мира, и преклонь колена, поклонюся Твоей непобедимей силе, вечер, и утро, и полудне, и на всякое время благословлю Тя Господи.

Во дворех Твоих Господи, вернии колена душ и телес преклонше, воспеваем Тя безначальнаго Отца, и собезначальнаго Сына, и соприсносущнаго и Пресвятаго Духа, просвещающаго и освящающаго души наша.

Слава, и ныне: глас 8:

Языцы иногда размесишася, дерзости ради столпотворения: языцы же ныне умудришася, славы ради боговедения. Тамо осуди нечестивыя погрешением: зде просветил есть Христос рыбари Духом. Тогда упразднися безгласие к мучению: ныне обновляется согласие ко спасению душ наших.

Славословие великое. Тропарь праздника, ектении. И отпуст глаголем праздника: Иже в виде огненных язык: и час 1-й.

Вечерня и ПовечериеУтреняЛитургия